Baltymų dieta

Baltymų dieta ne veltui yra daugelio dietų sistemų bazinė metodika – ši dieta priverčia aktyviau panaudoti organizme esančius angliavandenius ir riebalus, nes papildomai jų beveik negaunama. Šios savybės dėka svoris numetamas greitai ir be stipresnio alkio jausmo.

Kas yra baltymų dieta ir kokia jos esmė

Prieš pradedant su baltymų dieta reikia suprasti, kas tai yra, kokia yra šios metodikos esmė. Pats pavadinimas – baltymų – jau daug ką pasako, čia mitybos pagrindą sudaro baltyminiai produktai, tame tarpe mėsa ir žuvis. Daržovės ir vaisiai irig yra vartojami, tačiau gerokai mažesnis kiekis, nei to reikėtų subalansuotai mitybai. Tokiu būdu organizme kaupiasi baltymai, tuo pat metu susidaro angliavandenių ir riebalų trūkumas, kurie, kaip žinoma, yra pagrindiniai energijos šaltiniai. Todėl, negaudamas pakankamai angliavandenių ir riebalų, organizmas baltymų dietos metu priverstas naudoti savo patiems rezervus, tai yra kaip tik tuos riebalus, kurių mes ir norėtume atsikratyti.

Visi, kas norėtų pradėti laikytis baltymų dietos lieknėjimui, turi labai gerai surpasti, kad daugelio produktų, tokių kaip konditerijos ir miltiniai gaminiai, bulvės, makaronai, visiškai negalima vartoti (net minimaliai). Tai yra, arba visiškai jų atsisakote, arba renkates kitą dietą.



Baltymų dieta – svarbios taisyklės

Tam, kad baltymų dieta atneštų maksimalią naudą jūsų organizmui, reikia labai tiksliai sekti pateiktą mitybos planą. Negalima keisti vieno produkto kitu, negalima keisti vietomis pusryčius, pietus arba vakarienę, negalima keisti mitybos plano.  Bet kokie nukrypimai nuo rekomenduojamo plano  sulėtina medžiagų apykaitos proceso adaptavimą, kas savo ruožtu sukelia didesnį stresą organizmui ir sumažina baltymų dietos efektyvumą. Vienintelis dalykas, kurį galite sau leisti, tai nežymiai keisti maisto kiekį. Jeigu jaučiate alkį po valgio, galite šiek tiek papildomai pridėti maisto, tačiau tik baltyminį maistą, tai yra tą pačią vištieną, žuvį ar varškę, bet ne vaisius ar daržoves.

Yra dar papildomų baltymų dietos taisyklių. Stenkites valgyti tuo pačiu laiku kiekvieną dieną ir nevalgykite prieš miegą. Gerkite pakankamai skysčių, mažiausiai 1,5 litro vandens per dieną (negazuotas mineralinis vanduo, virintas vanduo, žalioji arbata, žolelių arbata – svarbiausia, viskas be cukraus).

Baltymų dietos meniu septynioms dienoms

Nežiūrint to, kad baltymų dieta numato, visu pirma, mėsos vartojimą, geriausiai būtų pasirinkti lengvai virškinamą mėsą – vištienos krūtinėlę ir žuvį. Be to, dietoje aktyviai naudojami ir pieno produktai, liesa varšė, kiaušiniai.

1 diena

  • pusryčiai – varškė (100 gr.), žaliasis obuolys, žalioji arbata be cukraus;
  • pietūs – vištienos krūtinėlė (200 gr.), kopūstų salotos;
  • vakarienė – kefyras (0,5 l);

2 diena

  • pusryčiai – dviejų kiaušinių omletas su pomidoru;
  • pietūs – troškinta žuvis (200-300 gr.), obuolys;
  • vakarienė – salotos iš pomidorų, agurkų ir žalumynų su alyvuogių aliejumi;

3 diena

  • pusryčiai – jogurtas, žalioji arbata, obuolys;
  • pietūs – vištienos krūtinėlė (200 gr.), apelsinas;
  • vakarienė – krabų lazdelių salotos su agurku;

4 diena

  • pusryčiai – avižinė košė vandens pagrindu, obuolys;
  • pietūs – žuvis (virta arba garinta), vienas greipfrutas;
  • vakarienė – virtos krevetės (200 gr.), žalioji arbata;

5 diena

  • pusryčiai – jogurtas, vaisių salotos (300 gr.);
  • pietūs – daržovių sriuba, obuolys;
  • vakarienė – varškė (200 gr.), grepfrutas;

6 diena

  • pusryčiai – du virti kiaušiniai, apelsinas;
  • pietūs – 3 nedideli varškėčiai, stiklinė kefyro;
  • vakarienė – mėsa kepta ant grilio (200 gr.), ridikėlių arba kopustų salotos;

7 diena – pirmos dienos kartojimas.